VILKA VI ÄR

Vår historia

2013 registrerade vi firma Tångenpirens Konst & Hantverk HB, from 26 augusti  2021 är vi ett aktiebolag med namnet Tångenpirens Konst & Hantverk AB och vi är Bengt Holm och Ingegerd Ytterland Holm. Butiken öppnades först sommaren 2017. Namnet kommer sig av att butiken ligger ute på en pir, nämligen Tångenpiren på Fisketången i Kungshamn. Butiken är öppen på sommarhalvåret, vi säljer då produkter med hög kvalitet från små svenska firmor. Öppningsåret 2017 började vi även sälja egna produkter däribland t-shirt med tryckt kustmotiv och mjuka dockor.


Tröjan blev så populär att vi bestämde oss för att ta fram ett vykort med detta motiv. Bilden föreställde kustsamhället Fisketången med en ”Vadbock” (torkställning för fiskeredskap) alltså ganska lokalt. Vykortet blev mycket omtyckt och det dröjde inte länge förrän vi fick förfrågningar om att göra en poster med samma motiv. Vi lät då trycka upp ett antal affischer i storleken 50x70 cm och vårt varumärke TANGENPIREN DESIGN var fött.

 

Ingegerd är idag bosatt i det Bohuslänska samhället Kungshamn och har en bakgrund som Montessori och förskolelärare. Hennes genuina känsla för barn och barns behov ledde henne tidigt till att tillverka mjuka leksaker för barn.


Ingegerd växte upp med kustens äldre generationers hantverkare: stenhuggare, sömmerskor och fiskare.

Intresset för textilt hantverk har alltid funnits och Ingegerd för genom sin tillverkning av mjuka dockor en gammal tradition vidare av äldre tiders trasdockor kallade "snibblisa".